A iesit si iarasi ne avertizeaza ca suntem pe un drum gresit. Deplange finantele sindicatului, cheltuielile, jaful, etc. Conducere proasta, fara orizont. Nu ne astepta nimic bun cu actualul Comitet Director. Conducere ilegala. Gestionare dezastruoasa a crizei pensiilor. Consiliu National, acum, repede, pana la 1 Martie (ciudat indemn de la un om a carui grija de capatai este gestiunea finantelor SCMD, cheltuirea cu FOLOS a fiecarui leu al cotizantilor...).
Daca priviti spre orizont, dle Marian Ilie, si faceti putina aritmetica, veti vedea ca aceasta conducere a reusit, cu bani foarte putini (dar cu multa munca) sa construiasca o organizatie de anvergura nationala in numai un an de zile. Altii nu au reusit sa faca atata lucru cu bugete de zeci sau sute de ori mai mari, in decenii intregi de activitate.
Echipa de conducere nu se agata de putere, vrea doar sa-si duca mandatul la bun sfarsit. Ca peste tot in lumea civilizata, un mandat este, de regula, de 4 ani.
Chiar nu a facut nimic bun SCMD? Dar faptul ca in aceste zile va primiti pensia intreaga, nu se datoreaza SCMD? Credeti ca dadeau inapoi guvernantii numai in fata grupului de la Cluj?
Vreti in fruntea SCMD, impreuna cu prietenii dvs? Este OK, nu este nimic rau in asta. Numai ca, pentru asta, trebuie sa puneti, cu totii, ""osul"" la treaba, sa transpirati din greu, sa realizati ceva in SCMD, prin care sa convingeti sindicalistii ca le vreti binele si ca sunteti apti sa preluati sefia.
De critici suntem satui. La critica se pricep toti!
Indemnati-va prietenii la munca, domnule Marian Ilie, veniti cu proiecte, cu strategii, cu proceduri, initiative, dovediti ca sunteti un mare organizator si atunci veti avea toate sansele sa fiti alesi in conducerea SCMD
Toate cele bune!
Al dumneavoastra,
Lt. Col. (r) Dumitru Rinciog
Va prezint mai jos, integral, scrisoarea domnului Col. Marian Ilie:
Dragi camarazi,
Iata ca intervalul de liniste si cugetare propus de mine inainte de sarbatorile iernii a luat sfarsit. Din pacate, n-a fost de natura sa aduca linistea in cadrul Sindicatului, in ciuda unor evolutii notabile pertrecute intre timp. Cele mai relevante dintre evenimentele pe care le am in vedere sunt, fara indoiala, manifestatia de strada din 24 Ianuarie si incheierea controlului, redactarea raportului de audit si prezentarea acestuia in sedinta CD al SCMD din 25 ianuarie - cand au fost adoptate o serie de masuri vizand indepartarea lipsurilor constatate si intrarea in normalitate. Ce era imperios necesar sa se mai intample - pentru ca SCMD sa devina cu adevarat, dintr-o "structura romantica", "forta care lipseste Romaniei de 22 de ani" - cum plastic se exprima presedintele Mircea Dogaru in recentul sau comunicat catre filiale (v. attach) - era convocarea Consiliului National al Reprezentantilor, aprobarea ROF, a bugetului de venituri si cheltuieli, strategiei si planului de actiune pe anul in curs, precum si dezbaterea raportului comisiei de audit. Numai asa vom putea considera ca SCMD a intrat deplin in legalitate, are o strategie competent elaborata, un plan de actiune si un buget judicios intocmite, sarcini si atributii pertinent repartizate, astfel incat sa aiba toate atributele "fortei" sociale la care face trimitere Dl. Dogaru. Toti ati comandat unitati sau ati condus compartimente, si veti fi in masura sa apreciati. Fara atributele la care ma refer, SCMD va ramane o "structura" nici macar romantica, ci una clasica in peisajul nostru politico-social. Asa procedeaza guvernantii cu gestiunea treburilor tarii, asa procedeaza partidele politice in lupta pentru putere, asa procedeaza, din pacate, si conducerile celorlalte sindicate din Romania; totul "dupa ureche", de forma, cu accent inadmisibil pe interesele personale, de grup, clica etc.
Ce este in momentul de fata SCMD, daca nu o comunitate de peste 12.000 de persoane actionand inca destul de crispat, fara orizont, la dispozitia unui "lider maxim" criticat mai ales de o parte din membrii sindicatului si mai putin deranjat de reprezentantii puterii pe care, in numele sindicalistilor, o ameninta cu un ultimatul mai enigmatic decat contractele marilor privatizari postdecembriste. Ce argumente avem sa consideram ca suntem altceva, altcumva? Marele nostru tel, pe anul tracut, a fost ca pe cale juridica sa impiedicam guvernul sa puna in aplicare planul diabolic de "ciuruire" a rezervistilor prin dezonorarea nostra ca militari si taierea discretionara a pensiilor. SCMD a ajuns intr-o fundatura, in timp ce un alt grup, la Cluj, a reusit.
Are sau nu dreptate Dl. Gl. Zapor cand reproseaza acest esec, punandu-l pe o administrare dezastruoasa a crizei pensiilor? Aveam, eu, sau nu aveam dreptate, acum mai bine de trei luni, cand reprosam acelasi lucru? Faptele vorbesc de la sine. Are dreptate camaradul Zapor, acuzand folosirea discretionara a cardului bancar, cheltuielile neeconomicoase si inoportune cu transportul (benzina, reparatii si dotari la autoturisme personale), protocolul etc? Are sau nu dreptate cand se refera la aceia dintre sindicalisti care probabil ca au "adulmecat osul" si ne ataca pe noi - cei ce criticam gestiunea defectuoasa a patrimoniului comun - mentionand abundenta meselor festive decontate in unele filiale? Din pacate, domnul general Zapor are dreptate, raportul de audit este zdrobitor - l-am parcurs eu insumi, la sediu, joi seara. Chiar constient ca scrisoarea camaradului nostru nemtean v-a parvenit, o atasez si eu, spre a va usura redeschiderea ei, in caz ca intelegeti gravitatea situatiei si vreti sa luati atitudine.
Camarazi,
Eu insumi semnalam anul trecut aceste neajunsuri, sesizate dintr-o analiza sumara a cheltuielilor pe primul semestru. Puteti constata, acum, ca semnalul meu de alarma n-a fost luat in considerare, eu am fost infierat ca "infiltrat" si, conform zicalei "cainii latra...", ursul si-a continuat nestingherit drumul. Este oare numai vina "ursului"? Daca au latrat cainii iar locatarii nu s-au sinchisit sa iasa, sa vada ce se intampla, s-ar zice ca vina este si a lor. Iata motivul pentru care n-am pornit razboi si am sustinut ca nici macar nu vreau inlocuirea camaradului Dogaru din functie. I-am recunoscut meritele, dar meritele nu acopera si eventualele lipsuri. Liderul nostru "maxim" - citez din replica domniei sale la scrisoarea camaradului Zapor: "Col(r) Mircea Dogaru, cercetator stiintific si publicist militar, este nu general ci maresal!.." - ameninta cu justitia, cu solicitarea la filiale a excluderii noastre. Poate ca intreprinde ceva spre a se debarasa de noi; ramanerea in functii - a sa si a celorlalti cativa din jur - pare a le fi la fel de vitala precum ramanerea la guvernare pentru Basescu si alaiului sau portocaliu. Asta nu va spune nimic? Domnia sa nu vrea sa recunoasca faptul ca a gresit, nu vrea sa dea socoteala, nu vrea sa convoace CNR-ul - infiereaza in continuare infiltrati si tradatori imaginari, cu acel limbaj care seamana intrutotul cu limbajul metalic al guvernantilor de azi si de acum cinci-sase decenii. Da, le da guvernantilor un ultimatul, in sensul ca va pune SCMD in miscare...
Incotro, SCMD?
Se invoca, s-ar parea, principiul conspirativitatii; din cate stiu, "conspirativitate" inseamna sa nu afle altii ce decizi, nu sa nu decizi, ca sa nu afle altii ce ai de gand. Daca la alte filiale decat cele puse la indexul sindical-prezidential se stie despre ce este vorba, nu-i nici o problema. Nu am nici un indiciu, insa, ca manifestatia anuntata pentru inceputul lui martie ar fi componenta a unui plan adecvat.
Sincer, nu cred ca afirmatiile scrise sau verbale ale principalilor nostri lideri (indeosebi camaradul Pricina) privind actiuni de intimidare ale organelor statului la adresa lor au acoperire in relitate. Eu, plasmuitor al evocatului plan "Radu cel Frumos 2" si acuzator (cu un intreg volum publicat si frecvent prezentat public) al puterii, nu am perceput astfel de actiuni la adresa mea; e adevarat, cei ce ar face-o sunt profesionisti, nu se dau in spectacol asa usor. De asemenea, nu cred ca astfel de motive sa fi stat la baza retragerii din sindicat a atator camarazi de valoare - Winzer, Cobuz, Neacsu, Iancu, Burcu, Harabor, Pricopi sau, in ultima instanta, Zapor. Tare as fi vrut ca SCMD sa functioneze asa cum a functionat Filiala Bacau condusa de camaradul Pricopi. Iata, de exemplu, ce ne propuneau camarazii bacauani acum un an - cand cele mai multe din filiale nici macar nu se infiintasera (vezi attach nr.4)
Deocamdata, insa, nu putem constata decat ca Sindicatul se vrea politizat; autointitulatul nostru "Maresal", Dl. Dogaru, ati vazut, sustine ca Sindicatul "nu este un regiment de pifani, teatrul de operatii este politic" si ca domnia sa este mandru pentru "actiunile intreprinse in favoarea Armatei, impotriva unor presedinti unor ministri ai apararii si unor lichele politice". Daca cu actiunile in favoarea Armatei nu pot decat sa fiu de acord, eu nu inteleg ce are SCMD cu ceilalti presedinti, in afara de "ciuruitorul", cu ceilalti ministri ai Apararii, in afara de Oprea. Maine-poimaine poate sa strige pe strazi, in numele nostru, "jos comunismul!", cand pe noi ne dor atat de crunt "ciuroza" asta la pensii si decaderea din rangul social meritat cu prisosinta.
"Centrul" nostru pare paralizat, nu vrea sa tina o "dare de seama", neaga cu subtilitati ieftine invinuirile ce i se aduc. Indirect, insa, a trebuit sa le recunoasca. Daca mai aveti indoieli privnd veridicitatea alegatiilor din scrisoarea camaradului Zapor, parcurgeti, va rog, masurile adoptate in sedinta CD in care acesta a fost dezbatut (v. procesul-verbal, in attach)! Sa le recapitulam:
- anularea dreptului de semnatura pentru Col(r) Catalin Apostol si D-na Perianu,
- crearea postului de gestionar al patrimoniului sindicatului,
- deschiderea de subconturi pentru toate filialele,
- reglementarea decontarilor cu cheltuielile de transport (benzina, reparatii si dotari auto) si diurna,
- reglementari privind plata cotizatiilor,
- reglemntarea acordarii avansurilor si justificarii cheltuielilor,
- plata cotizatiilor in contul bancar al SCMD, nu prin incasare la sedii,
- stabilirea celor trei gestiuni (gestiune obiecte, materiale consumabile si active fixe),
- contabilitatea in partida dubla etc.
Va puteti imagina, daca documentele justificative pentru 2010 nu ajunsesera la sediul central pana in ianuarie 2011, inseamna ca nimeni n-a dat doi bani pe justificarea cheltuielilor. Eu personal depun marturie ca prin sediul central inca circula sloganul "Ce dom'le, iar ne intoarcem la vremurile alea...cu TRD-uri ?!" Ne va spune cineva care a fost situatia cu cei 2000 de membri neluati in evidenta - nici ei si nici cotizatiile platite?
Ati vazut, "liderul maxim" a decretat ca "orice explicatie va fi data de Gl.mr.(r) Constantin Nastase. De unde a aparut, asa, deodata, domnul general? Nu am a-i reprosa nimic, dar nu pricep ce explicatii va putea da, cata vreme in perioada incriminata nu avea nici o legatura cu activitatea financiara si cu gestiunea patrimoniului SCMD. Explicatiile trebuie sa ni le dea in primul rand camarazii Apostol si Ranciog, apoi ceilalti membri ai CD - inclusiv demisele (!) camarade vicepresedinte - in prezenta membrilor comisiei de audit, in plenul CNR. Daca ne respectam - pe noi insine si pe camarazii care ne-au investit cu increderea lor la conducerea filialelor - trebuie sa procedam la o astfel de analiza, inainte de orice alta actiune a Sindicatului. SCMD nici macar nu functioneaza in deplina legalitate, cata vreme este condus de un CD doar autopropus, nu si aprobat, cata vreme schimbarile la nivelul conducerii centrale se fac dupa bunul-plac al liderilor inca nealesi democratic.
Stimati camarazi,
Ne aflam intr-un impas, peste care actuala conducere si-a propus sa treaca cu acea cunoscuta nonsalanta care pana cum nu adus decat un considerabil succes mediatic pentru "el lider maximo" si alti cativa vice-lideri, tot maximi, de la centru sau din filiale. Nu avem nici o garantie ca lucrurile vor intra de la sine pe fagasul normal. Trebuie revizuit de urgenta ROF-ul (chiar si in varianta noua) si convocat CNR-ul, care sa-l dezbata si sa-l adopte, sa confirme persoanele din conducerea centrala, sa adopte o strategie si tacticile pentru transpunerea ei in practica, sa aprobe un buget de venituri si cheltuieli (inclusiv retributiile pe functii) etc. Numai asa SCMD va putea deveni cu adevarat o forta motrice a societatii. Inseamna oare asta scindare? Nu; despartirea de cativa camarazi - care, de altfel, pot ramane membri - nu inseamna scindare. Dupa cum nici despartirea altor camarazi de SCMD, cum sunt eu sau cei deja enumerati nu inseamna scindare. Nici situatia ca una sau mai multe filiale isi restrictioneaza relatia cu "centrul", pe motive intemeiate, nu inseamna scindare a sindicatului. Importante sunt sentimentul si convingerea afilierii, concordanta obiectivelor vizate in cadrul sindical. Daca numai speranta ca apartenenta la SCMD ne scapa de urgia recalcularii pensiilor (si intregul context in care acesta are loc) ne-a determinat sa ne inscriem, atunci poate interveni teama; nu cumva procedand contrar voinetei conducerii dispare aceasta speranta? Raspunsul meu este NU! SCMD traieste si cu, dar si fara actuala conducere - pentru ca Sindicatul nu inseamna o mana de oameni care sa conduca (vai, si ati vazut cum!) spre un orizont incert, ci suma tuturor membrilor sai, cu intregul sistem de relatii interindividuale, dintre toate filialele, nivelurile, planurile si directiile de actiune.
Ar mai fi o intrebare: se compromite manifestatia ultimativa? Cata vreme nu intelegem sensul ultimatumului, nu se poate pune problema asa. Dar, mai mult, nimic si nimeni nu ne impiedica sa tinem CNR-ul inainte de 1 Martie (?!), iar data respectiva sa ne prinda in cea mai grozava forma, gata de actiune. Bunaoara, va propun zilele de 19-20 februarie si repet oferta privind locatia din jud Buzau. Stiu, iarasi voi fi apostrofat, dar sper ca spiritul de raspundere si cel de dreptate al majoritatii liderilor de filiale sa prevaleze. Sper totodata ca prin prezenta scrisoare am clarificat pozitia mea si a camarazilor "dizidenti" aflati inca in randurile membrilor sau demisionat deja din SCMD. Retineti, va rog, si amanuntul ca majoritatea suntem din randul liderilor din provincie, acolo unde a-i privi in ochi pe camarazi este o oportunitate frecventa, aducatoare de bucurie ori datatoare de frisoane.
In asteptarea opiniilor voastre,
Va imbratisez camaradereste,
Col(r) Marian Ilie
Vicepresedinte
Filiala Ramnicu Sarat